Bestil tilbud på kaffeautomat her
Modtag op til 4 tilbud på en kaffeautomat
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale & anbefalinger
1
2
3
Få op til 4 tilbud her Kaffeautomater - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut!

Hvor mange kopper forbruger I pr. dag?

Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 01. maj 2020

Kaffens oprindelse, dyrkning og historie

Kaffens oprindelse

Ingen kender med sikkerhed kaffens oprindelse, men kaffebønnen stammer oprindeligt fra Etiopien og kan dateres tilbage til omkring år 1000. At drikke kaffe var dengang en religiøs og lægelig drik, benyttet af datidens munke og indtil det 14 århundrede dyrkedes planten kun i det sydlige Arabien og Etiopien. De populære bønner blev eksporteret fra havnebyen Mocha og blev hurtigt populære i Mellemøsten på grund af Islam´s forbud mod alkohol. I 1600-tallet nåede kaffen til Europa og blev til en social beskæftigelse, hvor man samledes i kaffehuse som fik stor betydning som mødesteder. I 1700-tallet var det en kort overgang forbudt at drikke kaffe i Danmark, da det blev anset som en eksklusiv skik og var derfor forbeholdt kongehuset og adelen. Kaffe blev dog hurtigt udbredt, og kaffehusene blev centrum for diskussioner og udbredelse af nyheder.

Læs om nogle af de forskellige bryggemetoder, som stemmer fra gamle dage: Kaffebrygning.

Kaffe som socialt samlingspunkt

Kaffens oprindelseI dag mødes man stadig over en kop kaffe på tværs af lande og kulturer, og i Norden er vi de største kaffedrikkere i verden. En kop kaffe kan give energi til arbejdet resten af dagen eller til sent på aftenen. Den indgår i de fleste møder, pauser, rutiner og sociale arrangementer, og de fleste forventer at der altid er adgang til en kop kaffe, hvis lysten skulle melde sig.

Kaffe indeholder bioaktive stoffer der indvirker på centralnervesystemet og stofskiftet, hvilket man mener, har en sundhedsfremmende effekt. Udover den fysiske påvirkning af koffeindrikken, har den også et kulturelt præg. Måden hvorpå man drikker kaffe, hører kulturen til. For eksempel er italienernes kaffekultur en anden end danskernes, og om det skal være café - latte, au lait, con leche eller cappuccino, afhænger af hvor du kommer fra og dine præferencer.

Kaffens betydning i dag

De sidste par år har kaffekulturen herhjemme ændret sig, muligvis på grund af globalisering og inspiration fra andre kaffekulturer. Fra den traditionelle filterkaffe, er vi blevet tilhængere af mere eksotiske kaffetyper, og måden hvorpå vi drikker kaffe er blevet mere individuel. Oplevelsen af kaffen er i fokus og der er større krav til kvaliteten. Kaffen bliver drukket på arbejdspladsen, hvor der som regel står en kaffemaskine til rådighed på kontoret. Kaffen bliver selvfølgelig også drukket hjemme som en afrunding på en middag eller ved hyggestunder. Den raffinerede kaffe man kan få serveret på restauranter og caféer, er rykket ind i hjemmene og bliver brygget på maskiner af mange varianter. Valgmuligheder mellem kaffens oprindelse, dyrkning, historie og ingredienser er uendelige. For de rigtig kræsne eller excentriske kan man for eksempel købe kaffe for 1500 kr. kg. lavet af kaffebønner indsamlet af afføringen fra det indonesiske kattedyr luwak'en. Også som handelsvare er kaffe en vigtig afgrøde, og kun olie handles mere en kaffe. Mere end 20 mio. af verdens befolkning er ansat på eller omkring kaffeplantager, og kaffe er i dag den mest udbredte drik i verden, næste efter vand. Hver eneste dag verden over, bliver der drukket mere end 3 mia. kopper kaffe.

Brasilien er i dag verdens største kaffeproducent, efterfulgt af Vietnam, Columbia og Indonesien, men om det er kaffe plantet i Sydamerika, de Caribiske øer, Afrika eller Asien, kan de alle sporer deres rødder til Etiopien.

Læs mere om kaffeautomater.