Bestil tilbud på kaffeautomat her
Modtag op til 4 tilbud på en kaffeautomat
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale & anbefalinger
1
2
3
Få op til 4 tilbud her Kaffeautomater - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut!

Hvor mange kopper forbruger I pr. dag?

Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 28. maj 2020

20 ting du ikke vidste om danskernes kaffevaner

Copyright 2014 Ekspertvalg.dk

Danskernes kaffevaner

Danmark ligger på 4. pladsen over mest kaffedrikkende lande i verden, kun overgået af vores nordiske naboer, Finland, Norge og Island. Hele 70% af den danske befolkning drikker kaffe, og ikke blot en enkelt kop om morgenen, men i gennemsnit 4 kopper om dagen. 86% af alle danske mænd drikker kaffe, hvor andelen af kaffedrikkende kvinder er 76%.

Kvalitetsbevidste danskere

Den traditionelle filterkaffe er stadig favoritten hos os danskere. 38% foretrækker filterkaffen frem for blandt andet stempelkaffe, pulverkaffe og espresso. Denne statistik er dog i forandring. Kigger man eksempelvis på tallene over købte kaffemaskiner, viser de, at tendenserne ændrer sig. I 2007 blev der solgt 232.000 filterkaffemaskiner. Dette beløb er sidenhen faldet, og i 2011 blev der kun solgt 168.000. Denne tendens står i kontrast med salget af espressomaskiner, som fra 2007 til 2011 oplevede en stigning fra 16.159 til 101.355. Denne tendens kan muligvis konkludere, at danskernes kaffevaner er ved at ændre sig, og at danske kaffedrikkere er blevet mere kvalitetsbevidste. Selvom vi ser denne udvikling i danskernes kaffevaner, så er det faktum, at danskerne elsker deres kaffe uændret. Det er da også bevist, at kaffe er den allerbedste kilde til den opkvikkende koffein, hvis man sammenligner kaffe med eksempelvis cola og energidrikken, RedBull.

Mænd vs. kvinder

De danske mænd drikker i gennemsnit mere kaffe end danske kvinder. Mænd drikker 4,5 kopper kaffen om dagen, hvor kvinder kun drikker 3,4 kopper. Undersøgelser viser yderligere, at der er forskel i opfattelse af, hvad kaffe rent faktisk har af fordele. 50% af de kaffedrikkende kvinder drikker kaffe for forkælelsens skyld og 20% drikker kun kaffe for hyggens skyld. Omvendt er de fleste mænd af den opfattelse, at kaffes primære funktion er, at virke opkvikkende og som en nødvendighed for at komme igennem dagen.

Det koster kaffe 'to-go' rundt om i verden:

Skal man have sin daglige dosis kaffe '2 go' hver dag, kan det i København blive en dyr fornøjelse. Prisen på en latte to go nærmer sig nemlig ofte 40,- og er blandt de dyreste kopper kaffe i verden. Herunder kan du se den fulde liste over udvalgte byer og de priser, politiken.dk's korrespondenter har fundet:

Goa, Indien: 2,50-5,50 kr. (på turiststeder)

Cape Town Sydafrika: 11,50 kr. (det er prisen på den supertrendy cafe The Waterfront)

Islamabad, Pakistan: 17 kr. (i amerikansk kæde)

Berlin, Tyskland: 15-20 kr.

Bruxelles, Belgien: 20 kr.

London, England: 20,50 kr. (Starbucks)

Beijing, Kina: 22,50 kr.

Paris, Frankrig: 22-26 kr.

Tokyo, Japan: 24 kr. (Starbucks)

Tel Aviv, Israel: 24-27 kr. (der tages ikke ekstra for dobbelt eller tredobbelt shot som i København)

New York, USA: 25 kr.

Zürich, Schweiz: 25 kr.

Stockholm, Sverige: 17-25 kr.

Oslo, Norge: 24-28 kr.

Sjælland vs. Jylland

Der er også forskel på danskernes kaffevaner i hhv. Jylland og på Sjælland. En analyse lavet til FDB kalder København og Nordsjælland for 'cafe latte-land', som hentyder til brugen af mælk i kaffen. 39% af sjællænderne, 48% af nordsjællænderne og 54% af københavnerne foretrækker kaffe med mælk. På den anden side af Storebælt er tallene noget lavere. Kun 17% af nordjyderne bruger mælk i deres kaffe, hvor procentsatsen i Sønderjylland og Vestjylland er hhv. 21% og 27%. Der er herudover også forskel på priserne i hhv. Jylland og på Sjælland: i cafe-bageren Lagkagehuset, som er en kæde med butikker rundt om i hele Danmark, koster en cafe latte hele 35 kr i København, hvor du i Jylland kan få samme størrelse cafe latte for 21 kr.

Læs også om kaffeløsninger til virksomheder.

Hvorfor ændrer priserne sig?

Hvordan kan det være, at der er så stor forskel på priserne på den danske kaffe i forhold til kaffe andre steder i verden? Det kan der sådan set være mange grunde til. En tørke i Brasilien, som er en af verdens største kaffeeksportører, har eksempelvis tvunget priserne på kaffebønner op, og kaffepriserne har derfor udsigt til at stige. Priserne på kaffe var ellers på vej nedad på de globale råvarebørser, men i Danmark er der tendens til, at detailhandelen har noget sværere ved at sænke den pågældende vares pris - nemmere går det, når prisen stiger!

»Det er et mønster, der kendes for mange forskellige råvarer og ikke blot i Danmark, men i mange vestlige lande. Industrien spiller på, at forbrugerne ikke har tilstrækkelig indsigt i markederne,« siger Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi (IFRO).

Det er altså ændringer i markedet, der får priserne til enten at stige eller falde. Med den øgede CO2-udledning følger også en global opvarmning, som har stor indflydelse på eksempelvis kaffeplantager. Jordskred, oversvømmelser, tørke eller skybrud er alle naturfænomener, der kan forårsage store ødelæggelser for en kaffebonde.