Bestil tilbud på kaffeautomat her
Modtag op til 4 tilbud på en kaffeautomat
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale & anbefalinger
1
2
3
Få op til 4 tilbud her Kaffeautomater - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut!

Hvor mange kopper forbruger I pr. dag?

Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 01. september 2017

Høst, forarbejdning og klassificering af kaffe

Høst, forarbejdning og klassificering af kaffe

Her kan du læse om, hvordan kaffe bliver høstet, forarbejdet, sorteret og klassificeret. Når den lange og krævende dyrkning af kaffeplanten er overstået, gennemgår kaffebærrene endnu en avanceret proces, før de kan komme ud i butikkerne.

Sådan høstes kaffe

Når kaffetræets bær er blevet tilpas modne, skal de høstes. Det er meget vigtigt, at bærrene høstes på det rette tidspunkt, men det kan være svært, fordi bærrene ikke bliver modne på samme tid. De fleste kaffebær bliver plukket med hænderne. Plukkeren lader hænderne køre ned over grenen for at få bærrene til at falde ned i kurven eller på jorden. Det samme træ bliver plukket på forskellige dage, fordi bærrene som nævnt bliver modne på forskellige tidspunkter. Høsten kan således ikke klares fra en ende af, men man må gentage høsten forfra igen og igen, indtil alle bær er blevet modne er blevet plukket.

Nogle steder anvendes en stor vogn, som slår de modne bær ned på jorden. Det er dog som oftest i Brasilien at maskiner kan anvendes til at høste, fordi det flade terræn gør det muligt for maskiner at køre mellem planterækkerne. Bærrene, som ligger på jorden, skal efterfølgende samles op og sigtes manuelt med runde trådnet. På den måde sies blade og kviste fra bærrene. Udfordringen er at få plukket på det tidspunkt, hvor flest mulige bær er modne på samme tid. De umodne bær skal nemlig sorteres fra for ikke at sænke kvaliteten på kaffen.

Kaffebærret

Kaffebærret ligner et kirsebær. Under skindet er der frugtkød, og kernen af bærret er kaffebønnen, som vi bruger til at brygge kaffe. Kaffebønnen består faktisk af to “halve” bønner, men enkelte bær er mindre end gennemsnittet og indeholder kun én kaffebønne. Disse kaffebønner anses for at være en smule finere og smage bedre end “normale” bønner. De sorteres således fra og sælges som “Perlekaffe”.

Mangler din virksomhed en kaffemaskine? Find en god og billig kaffemaskine.

Forarbejdning af kaffe

Når høsten er overstået skal frugtkødet fra kaffebærret væk, da det kun er bønnen, som skal bruges til kaffen. Der er overordnet to metoder til at forarbejde kaffebær: Vådmetoden og tørmetoden. Generelt anses vådmetoden for at være finere, selvom dette dog ikke helt passer.

Tørmetoden

Tørmetoden begynder paradoksalt nok med at bærrene skal skylles for at sortere de defekte bær fra. Derefter spredes bærrene ud, så de kan tørre i solen. Her bliver de vendt i solen, indtil der kun er ca. 10% af deres fugtindhold tilbage. Derefter bliver de sendt til opbevaring og senere på fabrik, hvor det tørrede kød fjernes fra bønnerne. Derefter bliver de igen tjekket, sorteret og klassificeret ved hjælp af maskiner.

Vådmetoden

Vådmetoden er mere omfattende og koster mere, da den kræver mere tid og avanceret udstyr. Bærrene bliver først og fremmest skyllet og derefter ledt over i et kanalsystem, hvor det ydre skind løsnes i vandet. Videre i systemet bliver bærrene renset for noget af frugtkødet. Til sidst bliver bønnerne anbragt i gæringstanke, hvor det resterende frugtkød vil blive nedbrudt og falde af. Herefter bliver bønnerne, lige som ved tørmetoden, bredt ud i solen og lagt til at tørre, indtil de har en fugtighed på ca. 10%. Herefter bliver de sendt til fabrik, hvor de bliver tjekket, sorteret og klassificeret ved hjælp af maskiner.

Læs om leje af kaffemaskiner.

Klassificering af kaffebønner

Kaffe bliver klassificeret ud fra nogle bestemte kriterier. Der tages prøver af udvalgte sække med kaffebønner, og prøverne bedømmes således ud fra det enkelte lands standard. Den samlede kvalificering bliver altså foretaget på baggrunden af én sæk bønner. Først bedømmes bønnerne på deres udseende, farve samt ensartethed. Dernæst tester man bønnerne ved en smagsprøve. Her afgøres det om bønnerne er af god kvalitet og om de er jævnt ristede. Forskellige lande har sin egen måde at klassificere og definere kvalitetsstandarder, så man kan ikke vurdere kaffens egentlige kvalitet uden at kende til de enkelte landes måde at kvalificere på. Det er således en subjektiv vurdering, når kaffe skal klassificeres.

Man har defineret standardstørrelser på kaffebønner og har kategoriseret dem ud fra deres behandlingsmetode; om de er behandlet ved tørmetoden eller vådmetoden. Selvom vådmetoden generelt anses for at være lidt finere end tørmetoden, behøver det ikke nødvendigvis at sige noget generelt om kaffes kvalitet. Visse steder defineres kvalitet ud fra, hvor højt i landskabet kaffen er blevet dyrket. Andre vælger at beskrive kaffens kvalitet ud fra antal defekte bønner pr. X antal gram. Der findes et hav af forskellige definitioner på kvaliteten af kaffe og disse varierer markant fra land til land. Det kræver således fordybelse at sætte sig ind i de specifikke definitioner på kvalitet af kaffe.

Vil du fordybe dig i kaffe? Kom i gang med en god, billig kaffemaskine

Hvis du gerne vil fordybe dig i kaffe, er du kommet til det rette sted. Kaffeautomatpriser.dk samarbejder med flere leverandører af kaffemaskiner. Skriv til os gennem kontaktformularen - så kontakter vi dig med op til flere uforpligtende tilbud på kaffemaskiner. Du vil blive kontaktet med flere tilbud på kaffemaskiner.