Bestil tilbud på kaffeautomat her
Modtag op til 4 tilbud på en kaffeautomat
Spar tid

Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører.

Spar penge

Du kan spare op til 50% ved at sammenligne tilbud fra de bedste leverandører.

Gratis og uforpligtende

Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser.

Omtale & anbefalinger
1
2
3
Få op til 4 tilbud her Kaffeautomater - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut!

Hvor mange kopper forbruger I pr. dag?

Det tager under et minut!
Sidst opdateret: 25. marts 2015

Hvordan dyrkes kaffe?

Hvordan dyrkes kaffe?

Langt de fleste medarbejdere på arbejdspladsen drikker kaffe. Vi forbinder alle kaffe med en mørkebrun, varm og næsten sort væske, som vi drikker af en kop eller et glas. De fleste kender smagen og virkningen af kaffe, men til gengæld er det meget få mennesker, der ved, hvor kaffe kommer fra, og hvordan den bliver dyrket. Dette blogindlæg er dedikeret til at forklare lidt om, hvordan kaffe dyrkes. God fornøjelse.

Kort om kaffeplanten

Kaffe -træKaffe stammer fra kaffeplanten, der også kaldes “Coffea”. Kaffeplanten eller kaffetræet findes i mange forskellige arter, men den mest solgte kaffe kommer fra 2 arter: Coffea Arabica og Coffea Canephora (Robusta). Man har forsøgt at udvikle hybrider af kaffeplanter, men det er fortsat Coffea Arabica og Coffea Canephora, der er de mest populære og smagfulde kaffeplanter.

Kaffeplanter (også kaldet kaffetræer) vokser omkring ækvator og kan variere i udseende alt efter art. Således vokser kaffe mange steder i verden, men oprindeligt siges det, at kaffe stammer fra Etiopien. Både farve og størrelse på kaffeplanter kan variere. Nogle kaffeplanter kan bedst karakteriseres som små buske, mens andre kaffeplanter kan blive op til 18 meter høje. Kaffeplanten begynder sit liv som en spire, der udspringer af en bønne, som er blevet plantet i jorden. Når spiren slår rod, skubber bønnen op ad jorden. Med tiden falder bønnen ned på jorden og spiren vokser videre.

Da kaffeplanter er vanskelige at dyrke og kræver speciel behandling, flyttes spirerne over i et springbed. For meget sol kan kaffeplanten ikke tåle, hvorfor der lægges tag henover spiren det meste tid af døgnet. Efter et års tid flyttes planten ud på marken og vokser videre i 4-5 år, før det begynder at bære sin første afgrøde. Herefter vil kaffeplanten bære frugt i omkring 20 år. Frugten består af kaffebær, som vokser på grenene og indeholder de brune kaffebønner, som vi kender dem. På kaffeplanten vokser der også blomster, som dog kun lever i få dage, inden de falder af. Disse blomster kan forveksles med jasmin i duft og udseende.

Læs om: Kaffemaskiner til kontor

Arabica - Den ældste kaffesort

ArabicaDen mest kendte og i øvrigt og mest populære kaffebønne stammer fra kaffeplanten Coffea Arabica. Coffea Arabica vokser som oftest på bjerge og vulkaner med en højde på omkring 1-2 km. Klimaet skal være optimalt for at kaffeplanten trives. Det årlige nedbør ligger i gennemsnit på 1,5-2 meter regn og gennemsnitstemperatur er ca. 20 grader om året. Arabicatræer kræver meget regn og vokser efter en regnsæson. Herefter modnes frugterne og er klar til at blive høstet. Inden for Arabica-kaffe findes der mange forskellige varianter, blandt andet: Typica og Bourbon.

Canephora eller Robusta


CanephoraAltnernativt til Arabica sorten findes Canephora (Robusta) sorten, som er langt mere gennemtrængende i sin smag.
Man anser dog ikke robusta for at være lige så velsmagende som Arabica, hvorfor denne kaffesort derfor heller ikke er lige så populær. Smagen er mere harsk og kornagtig. Desuden er der 2 gange så meget koffein i Robusta end Arabica. Robusta sorten væsentligt nemmere at dyrke, da den er meget mere hårdfør og kan både tåle heftige regnskyl og meget høje temperaturer. Derfor er Robusta bønnens pris også væsentlig lavere end Arabica. Sorten står for under 30% af verdens kaffeproduktion. Robusta kaffe bruges for eksempel i pulverkaffe (instantkaffe), hvor noget af smagen alligevel forsvinder ved forarbejdning.

Der findes mange andre slags kaffesorter udover Arabica og Robusta. Nogle af disse er hybridarter, som er blevet udviklet med henblik på at fremdyrke gode de gode sider af forskellige arter. Der er dog bred enighed om, at Arabica bønnen er den bedste sort og, at der ikke findes andre arter, som smager bedre. Alt er dog en smagssag, så måske er det på tide, at du begynder at eksperimentere med kaffebønnerne?

Læs om: Kaffemaskiner til hele bønner

Skadedyr og sygdomme

Skadedyr -kaffeKaffeplanter får jævnligt besøg af insekter og skadedyr. Mange af disse skadedyr spiser kaffeplanten eller lægger efterladenskaber, som er skadelige for kaffeplanten. Blandt andet myrer, biller, fluer, larver, lus og orme er dagligt spisende gæster på kaffeplanten og ødelægger plantens blade og frugter. Det værste skadedyr for kaffeplanten er den frygtede kaffeborebille, som bliver kaldt: “broca del cafeto”. På dansk hedder den kaffeborebillen. Den lille bille borer sig ind i kaffebæret og videre ind i kaffebønnen og lægger sine æg. På den måde ødelægges kaffebærene og dermed også høsten, hvilket kan koste dyrt. For at udrydde de små plageånder, bliver kaffeplanterne sprayet med kemiske stoffer. Kaffeplanterne kan desuden angribes af svamp og andre sygdomme, og hvis disse ikke bliver bekæmpet, dør planterne. Derfor bliver de sat i karantæne og behandlet med kemiske stoffer for at fjerne sygdommene. En af sygdommene, som kan ramme kaffeplanter er bladrust (hemeleia vastatrix). En anden sygdom er en svamp ved navn tracheomycosis, som har ødelagt meget for kaffebønnerne ved Elfenbenskysten. En tredje farlig sygdom er en sygdom, der går i selve kaffebærerne. Det er også en svampeinfektion, som angriber kaffetræet og dets bær, når træet er ved at være aller mest produktivt.

Læs om: Leje af kaffemaskine

Natur og klima

Kaffeplanten skal vokser i en særlig jord og i et specielt klima. Kaffeplantagerne ligger derfor ofte på vulkanskråninger. Der er stor risiko for jordskælv i de område, hvor der er vulkaner. Igennem de seneste 40 år er mange kaffeplantager ødelagt af jordskælv. Yderligere har plantager været plaget af orkaner og cykloner, som har ødelagt store dele af høsten. Frost kan på få timer ødelægge en hel kaffeplantage. Selv en mild frost kan have alvorlige konsekvenser på kaffetræer. Således er kaffebønnerne afhængige af, at vejret og klimaet er helt perfekt for at kunne gøre sig forhåbninger om en vellykket høst.

Kaffeplanten er alt i alt en krævende plante at have med at gøre. Der skal lægges mange timer i dyrkningen af træet, men samtidigt kan det hele gå i vasken på meget kort tid, hvis heldet ikke er med én. Træer kræver konstant overvågning og forplejning for at det ikke skal bukke under for henholdsvis insektangreb, sygdomme eller påvirkninger af klimaet. Dette store arbejde kræver stor kompetence og erfaring med kaffedyrkning, og derfor har kaffe den pris, den har. Man forsøger at udvikle hybridarter, som bliver immune over for sygdomme og kan klare større klimapåvirkning.

Læs mere om: Høst, forarbejdning og klassificering af kaffe

Er du blevet inspireret? Bestil tilbud på en god kaffemaskine

Er du blevet inspireret til at udforske kaffeverdenen, er du kommet til det rette sted. Her på kaffeautomatpriser.dk kan du bestille op til flere og uforpligtende tilbud på kaffemaskiner i alle afskygninger. Hvis du repræsenterer en virksomhed, kan vi hjælpe dig. Kontakt os via kontaktformularen og bliv kontaktet med flere tilbud på kaffemaskiner, som du kan opfylde dine behov.