Sammenlign priser på kaffeautomater
Udfyld formularen på et minut for at starte processen
Få op til 4 tilbud her Kaffeautomater - Få op til 4 gratis tilbud fra førende leverandører
Det tager under et minut

Hvilken model ønskes?

Det tager under et minut
Spar tid
Spar tid
Udfyld 1 formular, og modtag op til 4 tilbud fra udvalgte leverandører
Spar penge
Spar penge
Spar penge ved at sammenligne tilbud og vælg det bedste
Gratis og uforpligtende
Gratis og uforpligtende
Vores service er 100% gratis og uden forpligtelser
Omtale og
anbefalinger
Entrepreneur
Tv2
Berlingske Business
A 100% A
Tekststørrelse
Sidst opdateret: 07 juni 2021

Kend din kaffes historie

Du kender den sikkert fra dens unikke duft - eller måske fra det høje koffeinindhold - eller du kan måske ligefrem genkende den på lyden, når den bliver brygget om morgenen? Ja, det er nemlig kaffe, der bliver omtalt her. Kaffe bliver også tit betegnet som “den daglige medicin” eller “kongedrikken”, og den er blevet fast og obligatorisk inventar i manges hjem og på diverse arbejdspladser.

Flere virksomheder ser nu kaffemaskiner og kaffeautomater, som en god investering for deres medarbejdere. Hvis din virksomhed også ønsker tilfredse medarbejdere, er det muligt at tage et lån på en prissammenligningsside. Her er der gennemsigtighed, og du modtager op til 3 tilbud, hvorpå du selv vurderer hvilket lån, der er mest fordelagtigt for netop jer.

Ingen betvivler kaffens popularitet, men hvor meget ved vi egentlig, når det kommer til stykket? Hvis du nogensinde skulle takke en opfinder, skulle det så være ham, der opfandt kaffen? Det vil de fleste nok svare nej til, for de ville ikke ane, hvem de skulle kontakte. Læs med her, og tag med på en rejse tilbage i tiden og få indblik i kaffens historie.

Kaffebønner til natbønner

Forestil dig, at du som gedehyrde opdagede, at dine geder opførte sig markant anderledes end de plejede? Ville du reagere på det? Det var tilfældet i Etiopien for den arabiske gedehyrde Kaldi som i år 500 observerede, at hans geder opførte sig mærkeligt, efter de havde indtaget nogle røde bær fra en busk. De var pludselig meget energiske og dansede og hoppede rundt længe efter indtagelsen.

I 1450 rejste en arabisk sheik til Etiopien på ferie. Han spottede hurtigt potentialet for disse bær. Sheiken opfandt kaffedrikken, eftersom han opdagede den opkvikkende effekt, kaffe havde på ham. Han drog straks hjem til Arabien for at introducere kaffe til det religiøse folk. Det betød, at de nu havde mulighed for at være vågne det meste af natten for at bede de anbefalede bønner samt de obligatoriske.

Det er nu 569 år siden og halleluja for en udvikling, der er sket siden. Fra at være en luksusvarer forbeholdt de mest velhavende, er det nu blevet en varer på lige fod med andre dagligvarer og i manges øjne en nødvendighed, som burde integreres i Maslows behovspyramide.

Vidste du at...

ordet “kaffe” kommer fra “gahwa”, som er det arabiske ord for kaffe.

Forarbejdningsprocessen

Måden, hvorpå kaffe tilberedes, har også ændret sig gevaldigt gennem tiden. Første gang i 1500-tallet blev kaffen forarbejdet og ristet på en pande. Dette foregik på den arabiske halvø og blev deraf navngivet Arabica. Kaffebrygningen foregik i al hemmelighed, og det var for de omkringliggende lande en udfordring at få kendskab til denne tilgang.

Nok har du styr på, hvorvidt du foretrækker lys-, mellem-, eller mørkristet kaffe, men lige så vigtigt er det at kende til, hvordan kaffen er forarbejdet. Her kan der enten være tale om “tørmetoden” eller “vådmetoden”.

I dag forarbejdes kaffen med en af ovenstående metoder. Tørmetoden går helt konkret ud på at tørre kaffebærene i solen. Herefter bliver det tørrede frugtkød fjernet og du har nu bønnen seperat. Omvendt gøres der også i høj grad brug af vådmetoden, som er en lidt længere proces. Kaffebærene bliver her skyllet og får fjernet sit ydre skind. Herefter bliver kaffebønnerne puttet i gæringstanke, som fjerner det resterende frugtkød.

Vidste du at...

kaffe er en frugt? Kaffebønner kommer fra det røde og søde kaffebær. Man plukker frugten og fjerner frugtkødet, og her vil du få fat i bønnen.

Kold velkomst til varm drik

Endelig i 1660-tallet fandt kaffen vejen til Danmark og blev mere udbredt senere i 1600-tallet. Kaffen blev dog ikke taget imod med åbne arme, da flere var skeptiske overfor den nye, energigivende drik. Danskerne foretrak stadig alkoholiske drikke, frem for denne varme og ukendte kaffedrik.

Efter kaffen indtog sin plads i Danmark, måtte bønderne dog stadig vente på deres tur. Kaffen var nemlig forbeholdt det bedre borgerskab, og især kvinderne benyttede den i stor stil til søndagsbordet.

Kaffe er nu så udbredt, at du nok ville undre dig, hvis du kom på besøg i et hjem, hvor der ikke var kaffe i køkkenskabet. Underordnet om det er filter, instant eller kapsler. Vi kommer simpelthen ikke udenom kaffen. At være med på denne kafferejse, skaber ikke kun høj energi og god hukommelse, det har desuden også en direkte påvirkning på menneskers humør.

Vidste du at kaffe giver bedre hukommelse?

En undersøgelse foretaget af Johns Hopkins University påpeger, at 2 daglige kopper kaffe kan forbedre din langtidshukommelse. Drikker du mere end 2, vil man ikke kunne se samme resultat.